Wil je een opleiding tot nautisch verkeersleider volgen, dan kom je bij NNVO terecht. Je volgt eerst de Initial Training en stroomt daarna door naar de Sector Training op de verkeerspost waar je komt te werken. Een belangrijk onderdeel binnen de opleiding tot VTS-operator is trainen op de simulator. Carlos Rubio Perales is een van de coaches die de oefeningen hiervoor bouwt. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Cursisten van de VTS-opleiding krijgen de eerste twee maanden vooral theorielessen en gaan daarnaast aan de slag met oefeningen in e-learning Poseidon. Dit laatste biedt een voorbereiding op de praktijktraining, oftewel de oefeningen met de simulator. Coach Carlos Rubio Perales: “Op de simulator krijgen cursisten te maken met nagebouwde verkeerssituaties in een echt VTS-gebied. Die oefeningen vormen een belangrijke basis voor aankomende VTS-operators.” Carlos is zelf al jaren verkeersleider op de verkeersposten van Nijmegen en Tiel. Van zijn werkgever Rijkswaterstaat krijgt hij de ruimte om als coach cursisten van NNVO te begeleiden en oefeningen te bouwen voor de simulator.

Oefeningen converteren
De afgelopen tijd heeft Carlos heel wat oefeningen gebouwd voor de Sector Training van de Verkeerspost Nijmegen. Hij legt uit waarom: “Voorheen werd er voor vrijwel alle verkeersposten van Rijkswaterstaat getraind op de simulator bij het MARIN in Wageningen. Sinds maart van dit jaar heeft NNVO een eigen simulator in huis en moesten de oefeningen geconverteerd worden naar deze nieuwe simulator. Ook moest er een vertaalslag worden gemaakt naar de simulatoren op de diverse verkeersposten, waaronder Verkeerspost Nijmegen.”

Carlos is een van de coaches bij NNVO die is geschoold in het bouwen van dit soort praktijkoefeningen. Hij heeft van Saab, die de simulatiesoftware voor NNVO ontwikkelde en installeerde, een handboek gekregen en er is videomateriaal beschikbaar met uitleg hoe je bepaalde acties moet uitvoeren. “Het bouwen kan bij NNVO op kantoor, maar ook op afstand. Dat is zo ingeregeld. Ik bouw voornamelijk vanuit huis vanwege de coronamaatregelen. Thuis heb ik hiervoor een aparte laptop en daarnaast gebruik ik een extra monitor om de kaart van het gebied goed te kunnen zien.”

Bouwen op basis van script
Het bouwen van oefeningen begint met het schrijven van een script. “Dat script ontwikkel ik samen met een collega. Hierin hebben we uitgeschreven wat de situatie is, wat schippers zeggen en hoe de cursisten hierop moeten reageren. We hebben een matrix waarin de leerdoelen zijn opgenomen zodat we precies weten welke leerdoelen in het script verwerkt moeten worden. Daarnaast is het script altijd gebaseerd op veelvoorkomende praktijksituaties. Je wilt het natuurlijk zo realistisch mogelijk houden. Zodra het script klaar is, begin ik met een lege kaart van de VTS-sector waar de run zich afspeelt. In die kaart voeg ik schepen toe en voorzie ik ze van reisgegevens zoals herkomst, bestemming, diepgang, aantal personen aan boord, bijzonderheden en vervolgens ook een vaarroute. Daarnaast kun je de schepen een bepaalde snelheid geven. Per oefening gaat het vaak om zo’n veertig tot zestig schepen.”
Image

Screenshot van het beginscherm bij het bouwen van een oefening, sector Nijmegen

Hoofd koel houden
In de Sector Training krijgen de cursisten zestien oefeningen, ook wel runs genoemd. “Run 1 is vrij eenvoudig en draait voornamelijk om parate kennisvragen. Denk hierbij aan vragen als: waar bevindt zich de sectorgrens, wat is het marifoonkanaal van de sluis, hoe maak je contact? Run 2 wordt al wat moeilijker en daar komen meer handelingen bij kijken. We letten hierbij op competenties zoals stemgebruik, intonatie en het goed kunnen toepassen van procedures. Later in de runs komen bijvoorbeeld ook incidenten aan bod. Dan moet je als VTS-operator in spé het hoofd koel houden en precies weten wat je moet doen om het scheepvaartverkeer in goede banen te leiden. Zo groeit een cursist in zijn vaardigheden totdat alle leerdoelen zijn bereikt,” legt Carlos uit.
Image

Screenshot tijdens het bouwen, met een aantal scheepsroutes en scheepsbewegingen

Na afloop van alle oefeningen bespreekt de coach deze zorgvuldig na met de cursist door middel van een debriefing: wat ging goed, wat ging minder goed en wat had hij/zij anders kunnen doen? De coach heeft hierbij de mogelijkheid om situaties samen met de cursist opnieuw af te spelen en te beluisteren. Op deze manier wordt de feedback optimaal. Na de eerste acht runs volgt een progressietoets. De cursist loopt hierna eerst stage op de verkeerspost waar hij gaat werken voordat hij de volgende acht runs doorloopt. De Sector Training wordt uiteindelijk afgesloten met twee examens: theorie én praktijk achter de simulator. Als de cursist dit met goed gevolg aflegt, is hij klaargestoomd voor het echte werk en mag hij of zij zich VTS-operator noemen.

Veel voldoening
Het klinkt allemaal wel interessant, dat bouwen van oefeningen voor de simulator. Maar is het ook leuk om te doen? “Ik vind het superleuk om te doen,” reageert Carlos. “Soms ben je uren achter elkaar bezig en zie je de kleine foutjes niet meer. Dan zie je bijvoorbeeld dat schepen tegen elkaar aanvaren. Maar dan corrigeer je dat en vaart alles weer harmonieus langs elkaar. Tenzij je natuurlijk juist een calamiteit wilt creëren! Het geeft veel voldoening om een mooie run neer te zetten. Inmiddels hebben drie nieuwe collega’s – aspiranten VTSO voor Nijmegen – de eerste simulatorweek afgerond. Ik heb hen gevraagd naar hun ervaringen met deze nieuwe oefeningen en zij waren alle drie enthousiast. Zij vonden de oefeningen ‘realistisch’ en ‘net als op de werkvloer’. Daar doe je het als coach voor.”
Image

News

Nieuw kantoorgebouw NNVO

NNVO sluit tijdelijk haar deuren vanwege verbouwing

De verbouwing van het kantoorpand van NNVO is in volle gang. Vanaf donderdag 22 mei tot maandag 28 juli sluiten we tijdelijk onze deuren vanwege werkzaamheden op de vierde verdieping. Het gebouw ondergaat een grondige make-over om het duurzamer en moderner te maken. 

Read more …
Dringend reisadvies rond NAVO-top in Den Haag

Dringend reisadvies rond NAVO-top in Den Haag

In de Randstad kunnen weggebruikers ernstige verkeershinder ondervinden op de dagen rond de NAVO-top. Nederland organiseert de top op 24 en 25 juni 2025 in Den Haag. Ons land verwelkomt dan tientallen wereldleiders en ministers en duizenden delegatieleden. 

Read more …
Scheepvaartmeester Vincent Gols

Achter de schermen bij scheepvaartmeester Vincent

In onze rubriek ‘Achter de schermen bij…’ bezoeken we een van de vaarwegbeheerders in het land. Dit keer gingen we langs bij de provincie Overijssel en laten we Vincent Gols (40) aan het woord over zijn baan als scheepvaartmeester. 

Read more …

Do you have questions?

Do you have questions, comments, suggestions or other matters you would like to raise? Then use our contact form. Naturally, all information that's being sent to NNVO will be treated confidentially.

Contactform short

Invalid value
Invalid value
Ongeldige invoer
Invalid value

Contact with NNVO

Marten Meesweg 115
3068 AV Rotterdam
Tel. +31 10 311 00 95

General questions

Training questions

Contactform

Stay informed

Stay informed of all NNVO developments. Sign up for our newsletter.

Follow us

Hoofdmenu