Terugblik Applied Coach Training

Onlangs vond er een Applied Coach Training bij NNVO plaats. De cursus is een vervolg op de Initial Coach Training, een didactische opleiding bij het Nova College. Het was de eerste keer dat de coaches bij NNVO in Rotterdam waren uitgenodigd. Zij mochten hun geleerde vaardigheden gaan toepassen op de simulator. Voorheen werd deze training bij het MARIN in Wageningen gegeven.

NNVO beschikt sinds maart van dit jaar over een eigen simulator. Daarom mogen de coaches dus voortaan naar Rotterdam afreizen voor hun Applied Coach Training. Deze training bestaat uit vijf lesdagen. De coaches in spé leren bijvoorbeeld hoe je een scenario op de simulator draait, hoe je kunt inspelen op acties van de cursist tijdens een oefening én hoe je tegelijkertijd de cursist beoordeelt. Waar let je als coach op en hoe zorg je voor een goede debriefing? Om dit onder de knie te krijgen, mochten de coaches zelf aan de slag op de simulator. Ze doorliepen hierbij een run aan de hand van een scenario. Elke coach kreeg een eigen rol, zoals die van VTS-operator of beoordelaar. Vervolgens werden de sim-oefeningen klassikaal nabesproken.

Uniform beoordelen
Een ander vast onderdeel van de training is het terugluisteren van een praktijktoets en het invullen van een beoordelingsformulier. Dit deed elke coach voor zich en ook dit werd weer klassikaal nabesproken. De cursisten leerden hierbij hoe ze het formulier op een uniforme manier moeten invullen en hoe ze tot een puntentelling komen. Andreas Keller, hoofd VTS-opleidingen: “Naast deze training organiseren we elk jaar een kalibratiebijeenkomst om ervoor te zorgen dat de coaches op een uniforme manier blijven beoordelen. Uit de praktijk blijkt dat deze aanpak werkt, want er zit zelden meer dan een punt verschil in de beoordelingen.”

Emoties van cursisten
Tijdens de coachtraining kregen de coaches ook les in de manier waarop je een gesprek voert met een cursist. Hoe ga je om met verschillende types cursisten? Hoe reageer je als coach op emoties? Hoe voer je een slechtnieuwsgesprek? Behalve de wetenschappelijke kant van het verhaal, werden deze vaardigheden ook geoefend door middel van een rollenspel. 

Reacties coaches
Richard de Groot is VTS-operator in Nijmegen en een van de aankomende coaches die de training bij NNVO volgde. “Ik vind de opleiding tot coach heel leuk, maar ook best zwaar. Het is wennen om weer in de schoolbanken te zitten als je dat zoals ik al lang niet hebt gedaan. Het is me opgevallen dat er een bepaalde psychologie zit in de manier waarop je een cursist coacht. Dat maakt het voor mij heel interessant.”

'De opleiding tot VTS-operator is de afgelopen jaren enorm geëvolueerd'


Ook Arjen van Herpen, VTS-operator bij Port of Rotterdam en tevens toekomstig coach, beoordeelt de training als leuk en interessant. “Ik vind het een uitdaging om straks coach te kunnen zijn. Ik merk dat de opleiding tot VTS-operator de afgelopen jaren enorm geëvolueerd is. In mijn tijd was de theorie en de praktijk tijdens de opleiding gescheiden. Nu is er sprake van een heel andere setting en is alles veel interactiever. Ik vind de training heel leerzaam.”

Aansluiting didactische opleiding
Albert Mulder is werkzaam bij het Nova College in IJmuiden en liep tijdens de training mee bij NNVO. “Ik woonde de training bij om te kijken of deze goed aansluit op de didactische opleiding die de coaches eerst bij het Nova College volgen. Mijn indruk is dat beide opleidingen inderdaad op elkaar aansluiten. Het gaat bij NNVO echt om de praktijk, terwijl het bij ons vooral gaat om de didactiek. Het is mooi om te zien dat hier wordt voortgeborduurd op de basis die we bij het Nova College hebben gelegd.”

Na vijf leerzame lesdagen bij NNVO zijn de cursisten nog niet helemaal klaargestoomd om aan de slag te gaan als coach. Voordat zij zelfstandig als VTS-coach mogen opereren, lopen ze eerst nog een tijdje mee met ervaren coaches. Dit traject duurt één jaar, waarbij zij nog een takenboek moeten invullen en er tot slot een eindgesprek volgt.

Applied Coach Training NNVO
Applied Coach Training NNVO

Do you have questions?

Do you have questions, comments, suggestions or other matters you would like to raise? Then use our contact form. Naturally, all information that's being sent to NNVO will be treated confidentially.

Contactform short

Invalid value
Invalid value
Ongeldige invoer
Invalid value

Contact with NNVO

Marten Meesweg 115
3068 AV Rotterdam

For questions or more information:

Opening hours
From Monday to Friday:
08:00-17:00 hrs

Contactform

STAY INFORMED

Stay informed of all NNVO developments. Sign up for our newsletter.

Volg ons

Hoofdmenu