In deze nieuwe rubriek bezoeken we een van de vaarwegbeheerders in het land en laten we een nautisch operator aan het woord. Onze eerste stop vindt plaats bij Europa’s grootste en drukst bevaren binnenvaartsluizencomplex: de Volkeraksluizen in Willemstad. Anita Scheurwater (28) geeft een inkijkje in haar baan als brug- en sluisoperator.
“Voordat ik drie jaar geleden brug- en sluisoperator werd, heb ik samen met mijn vriend gevaren. Mijn vriend wilde graag op zzp-basis aflossen, maar elke keer een ander schip zag ik zelf niet zitten. Daarom heb ik voor een baan bij Rijkswaterstaat gekeken en toen kwam de vacature bij de Volkeraksluizen voorbij. Daar heb ik zelf vaak doorheen gevaren. Dat was een leuke bijkomstigheid. Na mijn sollicitatie werd ik aangenomen als brug- en sluisoperator en ging ik de opleiding in bij NNVO. Tegelijkertijd deed ik hier praktijkervaring op onder leiding van een mentor. Na drie maanden kon ik zelfstandig aan de slag.”
Dynamisch object
“Dit is het grootste en drukst bevaren binnenvaartsluizencomplex van Europa met een van de weinige centrales in Nederland waar je fantastisch uitzicht hebt. En waar je ook kan zien wat je aan het doen bent. Er zijn steeds meer centrales waar je op afstand werkt en eigenlijk alleen op je computerscherm en met camera’s bezig bent. Dat is hier dus niet, al hebben wij ook nog zo’n tachtig camera’s in gebruik. Op een drukke dag varen hier driehonderd schepen door de sluizen. Het is echt een dynamisch object, geen dag is hetzelfde. In totaal zijn we met een team van 23 medewerkers, waarvan ik een van de vijf vrouwen ben.”
Passen en meten
“Mijn grootste uitdaging als operator is om de schepen zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten zodat het scheepvaartverkeer vlot en veilig door de sluizen kan worden geleid. In een sluis passen ongeveer zes schepen, afhankelijk van hoe groot ze zijn. Dat is vaak letterlijk een kwestie van passen en meten.
'Om dit werk te kunnen doen, moet je stressbestendig zijn en het overzicht kunnen bewaren'
We werken volgens de richtlijn voor het schutten van schepen. Ten behoeve van het schutproces kan daar vanaf geweken worden. Komt er een kleiner schip aan dat in tegenstelling tot het schip voor hem nog in de sluis past? Dan neem je die mee in de voorgaande schutting. Om dit werk te kunnen doen, moet je stressbestendig zijn en het overzicht kunnen bewaren. Je moet stevig in je schoenen staan, maar wel op een sociale manier, omdat je veel met schippers communiceert.”
Vrouwenstem
“Schippers wachten niet graag en kunnen soms behoorlijk ongeduldig zijn. Onze ervaring is wel dat als schippers een vrouwenstem horen, ze over het algemeen relaxter reageren. Op de een of andere manier heeft een vrouwenstem een kalmerend effect. Misschien ligt dit ook aan het type vrouwen dat hier werkt; wij zoeken de discussie niet op, zijn misschien wat diplomatieker. Mijn mannelijke collega’s kunnen nog wel eens wat feller tegen een schipper ingaan. Ben je een vrouw, dan kan het ook tegen je werken. Het komt soms voor dat schippers lullige uitspraken doen over de marifoon. Dan proberen ze jou als vrouw te overrulen. Maar dat is iets wat de laatste jaren wel minder wordt.”
Leuk team
“We hebben een heel leuk team. Toen ik hier op mijn 25e begon, was ik de jongste. Er was nog iemand van in de dertig en de rest was ouder. De laatste jaren zijn er wat jongeren bij gekomen en dat vind ik een goede ontwikkeling. Wij leren veel van de oudere garde, maar andersom leren zij ook van ons. Wij zijn bijvoorbeeld heel handig met de computerprogramma’s die we hier gebruiken. Dan hoor je nog wel eens van oudere collega’s dat ze bepaalde functies nog niet kenden. Je legt dat dan uit en zo helpen we elkaar allemaal. Dat maakt het werken in deze bijzondere omgeving extra leuk.”
Over de Volkeraksluizen
De Volkeraksluizen bij Willemstad vormen Europa’s grootste en drukst bevaren binnenvaartsluizencomplex. Dit Deltawerk is van groot economisch belang voor de scheepvaart en beschermt het zuiden van Zeeland tegen hoogwater. Jaarlijks passeren er bijna 150.000 vrachtschepen. Het sluizencomplex bestaat uit:
- 3 grote sluizen en kolken voor de beroepsvaart: elk 330 bij 24 meter
- 5 spuisluizen
- 1 jachtensluis van 135 bij 16 meter voor pleziervaart, met een vaste brug
- 48 sluisdeuren
- Volkerakbrug
- Haringvlietbrug vanaf september 2023
Ben jij werkzaam als nautisch medewerker en vind je het leuk om een inkijkje te geven in jouw baan? Geef je dan op voor deze rubriek via