In 2021 interviewden we Sjoerd Heijlaerts, die toen net zijn diploma had behaald voor de basisopleiding tot VTS-operator. Hij vertelde over zijn ervaringen met het onderwijs bij NNVO en waarom hij voor deze opleiding had gekozen. Nu zijn we benieuwd hoe het gaat in zijn nieuwe baan en of de praktijk goed aansluit op wat hij heeft geleerd. We legden Sjoerd drie vragen voor.
Hoe bevalt je baan als VTS-operator?
“Het bevalt heel goed, ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn keuze om VTS-operator te worden. Ik werk bij de verkeerspost Dordrecht in een heel leuk team. Met 150.000 scheepvaartbewegingen per jaar is het hier behoorlijk druk en dat maakt het werk altijd afwisselend. We zitten op de route Rotterdam-Duitsland en Amsterdam-Antwerpen. Er komt hier een mooi mix van scheepvaart voorbij: binnenvaart, zeevaart en recreatievaart. Ze hebben allemaal hun eigen aandachtspunten en hun eigen manier van communiceren. Dat maakt mijn baan uitdagend.”
Sluit de opleiding van NNVO goed aan op de praktijk?
“Ja, ik vind van wel. Zeker door de simulatietraining kom je dicht bij de praktijk. De opbouw van de opleiding zit goed in elkaar en zorgt voor een goede basiskennis. Na de basisopleiding bij NNVO volg je de sectortraining en draai je op de werkvloer mee. Je wordt hierbij begeleid door een mentor. Daarnaast kun je extra oefenen in de simulator om bijvoorbeeld te leren hoe je met calamiteiten moet omgaan. Je wordt dus goed klaargestoomd voor het echte werk.”
Wat heb je in de praktijk nog bij moeten leren?
“Het leren omgaan met anderstalige schippers en onverwachte situaties. In de opleiding zijn de procedures die je leert uitspreken heel strikt en in de simtrainingen is de scheepvaart duidelijk en correct. Dat is ook goed, maar in de praktijk heb je te maken met veel Oost-Europese schippers die vaak een mengelmoesje van talen spreken. Soms ben je dan wat zoekende; wat proberen ze nu te zeggen? Op een gegeven moment leer je de schepen kennen en dan wordt het makkelijker. Ook ontstaan er in de praktijk soms onverwachte situaties waar je eigenlijk niet op kunt trainen. Niet elke schipper doet precies wat van hem wordt verwacht. Dan moet je als operator wat meer de regie nemen en dat heb ik nog bij moeten leren.”