Cursisten die de brug- en sluisopleiding 1 gaan volgen, worden met ingang van januari 2025 uitgenodigd voor een startbijeenkomst. In de praktijk blijkt dat cursisten soms onvoldoende beeld hebben van wat er van hen wordt verwacht. Hierdoor komen deelnemers regelmatig onvoorbereid naar de lesdagen. De startbijeenkomst moet daar verandering in gaan brengen en wordt een verplicht onderdeel voorafgaand aan de vooropleiding.
Dat cursisten regelmatig onvoorbereid starten met de opleiding heeft meerdere oorzaken. Enerzijds hebben zij soms onvoldoende beeld van wat er van hen wordt verwacht. Anderzijds worden cursisten regelmatig in de week van de vooropleiding ingeroosterd waardoor er te weinig tijd overblijft voor een goede voorbereiding. Daarnaast beschikken niet alle cursisten over voldoende digitale vaardigheden. Hierdoor zijn er vanaf de start van de opleiding grote verschillen in niveaus van de cursisten. Dit heeft een negatief effect op de leeractiviteiten.
“Van de cursisten wordt verwacht dat zij de lesstof voor aanvang van de eerste lesdag al hebben doorgenomen. Deze doelgroep vindt het echter vaak lastig om zelfstandig het leren op te pakken. Daarom is het goed dat ze bij de start van de opleiding meer geholpen worden en gaandeweg steeds zelfstandiger kunnen worden,” legt onderwijskundig adviseur Roos Hanemaaijer uit.
Programma startbijeenkomst
NNVO gaat de startbijeenkomst vanaf 2025 op maandagochtend inplannen en dit zal dus de daadwerkelijke start van de opleiding betekenen. De bijeenkomst vindt in principe via Teams plaats met de docent die ook de opleiding gaat verzorgen. Opleidingsmanager Marco Doeswijk: “Naast uitleg over de systemen, waar instructiefilmpjes bekeken kunnen worden, geven we uitleg over wat cursisten kunnen verwachten van de opleiding en de voorbereiding die dit vereist. Op deze manier komen we er ook achter wanneer cursisten over onvoldoende digitale vaardigheden beschikken. We kunnen ze dan extra hulp en ondersteuning bieden.”