In onze rubriek ‘Achter de schermen bij…’ bezoeken we een van de vaarwegbeheerders in het land. Dit keer gingen we langs bij de provincie Overijssel en laten we Vincent Gols (40) aan het woord over zijn baan als scheepvaartmeester. “Mijn functie is heel afwisselend: de ene dag geef ik operationeel nautisch advies, de andere dag vaar ik door een van de mooiste natuurgebieden in de Kop van Overijssel voor handhaving en toezicht op de provinciale vaarwegen.”
"Inmiddels werk ik vijf jaar als scheepvaartmeester bij de provincie Overijssel. Hiervoor werkte ik bij Rijkswaterstaat, waar ik in 2008 eerst als mobiel verkeersleider aan de slag ging. Ongeveer zeven jaar later volgde ik de opleiding voor Vessel Traffic Service Operator bij NNVO. Ik heb toen een paar jaar als VTSO bij de verkeersposten van Wijk bij Duurstede en Schellingwoude gewerkt. Door veranderende privéomstandigheden, er was inmiddels gezinsuitbreiding, besloot ik dat het tijd werd om iets nieuws te zoeken. Toen ik de vacature voor scheepvaartmeester bij de provincie tegenkwam, sprak dat mij meteen aan.”
160 kilometer aan vaarweg
"Wat mijn werk als scheepvaartmeester zo interessant maakt? Ik vind vooral het directe contact met de vaarweggebruikers leuk. Dat miste ik wel een beetje als VTSO, want dan communiceer je vooral via de marifoon. Daarnaast is dit een ontzettend afwisselende baan. Als scheepvaartmeester weet je eigenlijk nooit wat de dag brengt. We hebben in de provincie 160 kilometer aan vaarweg in beheer, verdeeld over zestien vaarwegen. Ik durf wel te zeggen dat ik het mooiste kantoor van Nederland heb, namelijk het Nationaal Park Weerribben-Wieden en het Reevediep en Ganzendiep in de IJsseldelta. Het zijn prachtige natuurgebieden in de Kop van Overijssel en tegelijkertijd een van de drukste toeristische watergebieden van Nederland. ”
Bemiddelende en adviserende rol
“Als scheepvaartmeester heb je veel verschillende verantwoordelijkheden. De ene dag ben je op het provinciehuis aan het vergaderen over een bepaald project, waar je het operationeel nautisch advies mag verzorgen. De andere dag ben je op inspectie met het patrouillevaartuig en heb je een toezichthoudende en handhavende rol. Als het gaat om projecten rond onze vaarwegen dan zorgen wij voor de praktische, nautische inpassing. Denk bijvoorbeeld aan een plan voor het uitvoeren van baggerwerkzaamheden of het onderhoud van bruggen en sluizen. Wij toetsen deze op de nautische randvoorwaarden. Ook als het gaat om bijvoorbeeld vergunningen of omleidingsroutes hebben we een bemiddelende en adviserende rol.”
Waardevolle samenwerking
"In de zomerperiode zijn we zeven dagen per week op het water te vinden. We werken samen met de buitengewoon opsporingsambtenaren van zeven andere organisaties, wat zorgt voor een bijzondere dynamiek. Je hebt dus met veel verschillende partners te maken; van de politie tot een boswachter van Staatsbosbeheer. Door samen te werken, kunnen we kennis, bevoegdheden en ervaring bundelen en samen veel meer bereiken."
'Als scheepvaartmeester moet je empathisch zijn, maar streng waar het moet'
“Voor veel meldingen bestaat geen standaardoplossing. Je wordt soms uitgedaagd om creatief te werk te gaan binnen de kaders. En dat maakt het werk zo leuk. Je bent als het ware de smeerolie tussen de verschillende partijen.”
Gastheer op het water
“We krijgen regelmatig meldingen van vaartuigen die te hard varen of ergens afmeren waar dat niet mag. Deze mensen zijn vaak niet op de hoogte van de regels die er gelden. Het is dan jouw taak om hen duidelijk te maken hoe het wel moet. Soms wordt dat niet altijd even goed ontvangen, maar uiteindelijk begrijpen de meeste mensen het wel. Als scheepvaartmeester moet je empathisch zijn en rustig kunnen blijven, maar ook streng zijn waar het nodig is. Je kunt ons zien als een gastheer op het water. Als iemand misbruik maakt van onze gastvrijheid dan kunnen we opschalen van een goed gesprek tot een bekeuring.”
Snel schakelen
“Het komt ook voor dat we worden gevraagd om hulp te verlenen in een gebied waar je over land niet zo makkelijk met een hulpverleningsvoertuig bij kan komen. De Weerribben-Wieden is een wirwar van waterwegen, rietvelden, veengebieden en moerassen. Het is een van de weinige plekken in Nederland waar je nog kan verdwalen. Zeker in de zomer, als het druk is op het water, moet je snel kunnen schakelen tussen de verschillende prioriteiten. Dat is echt een uitdaging, maar maakt het werk heel boeiend."
Ben jij werkzaam als nautisch medewerker en vind je het leuk om een inkijkje te geven in jouw baan? Geef je dan op voor deze rubriek via