Na het online lesgeven van de modules gespreksdiscipline en communicatie was het op 26 maart tijd voor de basisopleiding brug- en sluiswachter. Deze opleiding bestaat uit een e-learningmodule, een samenvatting, een werkboek en vier lesdagen in Rotterdam. In verband met de coronamaatregelen is besloten de vier lesdagen te vervangen door vier online sessies. Zowel de docent als de cursisten kijken hier tevreden op terug.
De cursisten gaven in de evaluatie aan dat de online lessen veel beter bevallen dan ze hadden verwacht. Het niet hoeven reizen naar Rotterdam wordt gezien als een groot voordeel. Het online volgen van de lessen is in het begin even wennen, maar iedereen was snel op de hoogte van de werking van het programma dat NNVO gebruikt. De cursisten vonden de lessen intensief, maar vonden het prettig dat er gebruik werd gemaakt van meerdere bronnen. Van diverse documenten en fotomateriaal tot video’s, handige websites en Google Maps.
Op afstand kennismaken
Minpuntje was het feit dat de collega-cursisten elkaar niet ‘live’ konden leren kennen. De deelnemers gaven aan dat ze het leuk hadden gevonden om elkaar een keer tijdens de lesdagen te ontmoeten. Net als op de fysieke leslocatie was er tijdens de online cursus ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Dat werd door de deelnemers als prettig ervaren, ook omdat ze hierbij voorbeelden kregen van een collega-sluismeester.
Examens in Rotterdam
Om het examen te kunnen maken, moesten de cursisten wel naar het kantoor van NNVO komen. Hierbij werden uiteraard de richtlijnen van de overheid en het RIVM nageleefd. Geen van allen had hier bezwaar tegen, mede omdat de tijden gunstig waren. De examens werden in blokken van 90 minuten afgelegd en dat is goed bevallen. Er is nog geen honderd procent veilige methode gevonden om de examens online af te leggen.
Tijd nemen
Docent Jack Jonker laat weten dat het online lesgeven prima te doen is. “Zelfs de grootste digibeet is in staat om via de online tool contact te maken met de cursisten,” lacht hij. “Je moet alleen als docent wel ruim de tijd nemen om diverse documenten, foto’s en websites klaar te zetten op een tweede scherm. Dat is mede, omdat je relatief kort de tijd hebt om de stof te bespreken en interessanter te maken door het laten zien van voorbeelden.”
Balans zoeken
Ook hij beaamt dat het online lesgeven veel intensiever is dan ‘live’ lesgeven. “Het vergt wel wat van je concentratie- en organisatievermogen. Je hebt minder tijd en een groepsdiscussie is lastig, omdat je al gauw door elkaar heen praat. In een fysiek klaslokaal is dat toch makkelijker. Het indelen in blokken van ongeveer 45 minuten en dan 5 of 10 minuten pauze geeft de beste balans tussen online lesgeven en even uitblazen.”
Jack voegt eraan toe dat het een kwestie van teamwork bij NNVO is geweest om de verschillende modules, lesplannen, uitnodigingen en dergelijke om te zetten naar het geven van onderwijs op afstand. “Alle medewerkers van NNVO en de betrokken docenten hebben zich voortreffelijk ingezet!”
