01.15 Scheepsafvalstoffenverdrag

Onderwijsvorm Klassikaal
Studiebelasting

Voorbereiding lesstof: 8 uur

Theorieles: 16 uur (2 lesdagen)

Voorkennis Geen
Doelgroep Nautische medewerkers van de havenbedrijven en Rijkswaterstaat, medewerkers van gemeenten, omgevingsdiensten en politie die te maken hebben met scheepsafvalstoffen.
Omschrijving

In deze interactieve cursus met veel opdrachten en oefeningen maak je kennis met het Scheepsafvalstoffenverdrag (CDNI) en de Nederlandse vertaling daarvan. 

Het CDNI is het verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart. Het trad op 1 november 2009 in werking in de zes verdragsluitende staten België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland. 

Het CDNI maakt een indeling van het afval in drie hoofdcategorieën:

  • olie- en vethoudend scheepsbedrijfsafval (Deel A)
  • afval van de lading (Deel B)
  • overig scheepsbedrijfsafval (Deel C)
Inhoud
  • Opzet en het doel van het CDNI/ SB;
  • Delen A, B en C van het CDNI/SB op hoofdlijnen en de relatie van het SB met andere wetten zoals de Waterwet, de Binnenvaartwet en de Wet milieubeheer;
  • Inhoudelijke behandeling van Deel A (olie en vethoudende scheepsafvalstoffen). Welke stoffen betreft het? Organisatie en financiering van de inzamelstructuur; controle op naleving en toepassing van handhaving op deel A (ca. 15% van de inhoudelijke cursusopzet);
  • Inhoudelijke behandeling Deel B (afval van de lading). Wat is ladingafval? Hoe en waarom komt het vrij; organisatie van de inzamelstructuur; mogelijkheden van verwerking; rollen en taken van de partijen in deel B; toepassen losverklaring; uitleg werking Stoffenlijst; controle op naleving en toepassing van handhaving op deel B; kennis van de ketenstructuur (ca. 65%van de inhoudelijke cursusopzet);
  • Inhoudelijke behandeling Deel C (overige scheepsafvalstoffen). Welke afvalstoffen vallen hieronder? Hoe en waarom komt het vrij; organisatie van de inzamelstructuur; mogelijkheden van verwerking; controle op naleving en toepassing van handhaving op deel C (ca. 15% van de inhoudelijke cursusopzet);
  • Te verwachten veranderingen komend jaar tot drie jaar vooruit (ca. 5% van de inhoudelijke cursusopzet).
Examen De cursus wordt niet afgesloten met een examen. Inschrijven = meedoen = halen.

Inschrijven

Om je in te schrijven voor deze module, verwijzen wij je door naar ons speciale inschrijfportaal. Via onderstaande button kom je in onze nieuwe opleidingskalender, waar je de module kunt opzoeken. Vervolgens kun je met de button ‘selecteer’ je inschrijven.

Inschrijven

Laatste nieuws

VTMon-certificaten uitgereikt

Eerste certificaten nieuwe VTMon-opleiding uitgereikt

De eerste vier cursisten van de nieuwe basisopleiding voor Vessel Traffic Monitoring (VTMon) mochten op vrijdag 21 maart 2025 hun certificaat in ontvangst nemen. Zij krijgen bij de Kustwacht in Den Helder een cruciale taak in het licht van het groeiend aantal windmolenparken op de Noordzee. 

Lees meer
Diplomering brug- en sluisoperators Vlaamse Waterweg

Bijzondere diploma-uitreiking voor Vlaamse cursisten

Het gebeurt niet vaak dat je je diploma in ontvangst mag nemen uit handen van de minister. Voor de Vlaamse cursisten van de opleiding tot brug- en sluisoperator werd dat op vrijdag 14 maart 2025 realiteit. De Vlaamse minister Annick De Ridder reikte samen met NNVO-directeur Pieter Kuijt de diploma’s uit tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Lees meer
Vacature bestuursvoorzitter

NNVO zoekt een nieuwe bestuursvoorzitter

NNVO is op zoek naar een nieuwe voorzitter van het bestuur, beoogd voorzitter raad van toezicht. Bij NNVO past een voorzitter die de strategische ontwikkelingen in de nautische sector en de bijbehorende bestuurlijke context, ambities en ontwikkeling van NNVO als opleider en kennisplatform kent of snel kan doorgronden.

Lees meer

Heb je vragen?

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of andere zaken die je aan de orde wilt stellen? Maak dan gebruik van ons contactformulier. Uiteraard wordt alle informatie die NNVO bereikt vertrouwelijk behandeld.

Contact kort

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Contact

Marten Meesweg 115
3068 AV Rotterdam
Tel.  010 - 311 00 95

Algemene vragen

Opleidingsvragen

Contactformulier

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen bij NNVO. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons

Hoofdmenu