01.15 Scheepsafvalstoffenverdrag

Onderwijsvorm Klassikaal
Studiebelasting

2 dagen theorieles van 8 uur per dag

Voorkennis Geen
Doelgroep Nautische medewerkers van de havenbedrijven en Rijkswaterstaat, medewerkers van gemeenten, omgevingsdiensten en politie die te maken hebben met scheepsafvalstoffen.
Omschrijving

In deze interactieve cursus met veel opdrachten en oefeningen maak je kennis met het Scheepsafvalstoffenverdrag (CDNI) en de Nederlandse vertaling daarvan. 

Het CDNI is het verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart. Het trad op 1 november 2009 in werking in de zes verdragsluitende staten België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland. 

Het CDNI maakt een indeling van het afval in drie hoofdcategorieën:

  • olie- en vethoudend scheepsbedrijfsafval (Deel A)
  • afval van de lading (Deel B)
  • overig scheepsbedrijfsafval (Deel C)
Inhoud
  • Opzet en het doel van het CDNI/ SB;
  • Delen A, B en C van het CDNI/SB op hoofdlijnen en de relatie van het SB met andere wetten zoals de Waterwet, de Binnenvaartwet en de Wet milieubeheer;
  • Inhoudelijke behandeling van Deel A (olie en vethoudende scheepsafvalstoffen). Welke stoffen betreft het? Organisatie en financiering van de inzamelstructuur; controle op naleving en toepassing van handhaving op deel A (ca. 15% van de inhoudelijke cursusopzet);
  • Inhoudelijke behandeling Deel B (afval van de lading). Wat is ladingafval? Hoe en waarom komt het vrij; organisatie van de inzamelstructuur; mogelijkheden van verwerking; rollen en taken van de partijen in deel B; toepassen losverklaring; uitleg werking Stoffenlijst; controle op naleving en toepassing van handhaving op deel B; kennis van de ketenstructuur (ca. 65%van de inhoudelijke cursusopzet);
  • Inhoudelijke behandeling Deel C (overige scheepsafvalstoffen). Welke afvalstoffen vallen hieronder? Hoe en waarom komt het vrij; organisatie van de inzamelstructuur; mogelijkheden van verwerking; controle op naleving en toepassing van handhaving op deel C (ca. 15% van de inhoudelijke cursusopzet);
  • Te verwachten veranderingen komend jaar tot drie jaar vooruit (ca. 5% van de inhoudelijke cursusopzet).
Examen De cursus wordt niet afgesloten met een examen. Inschrijven = meedoen = halen.

Inschrijven

Geen data beschikbaar

Laatste nieuws

Tip: schrijf cursisten tijdig in

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij en daarom wijzen we alvast op onze sluitingsdagen. Ons kantoor is gesloten van maandag 25 december tot en met vrijdag 29 december 2023. 

Lees meer
Resultaten onderzoek onder binnenvaartschippers

Resultaten onderzoek onder binnenvaartschippers bekend

NNVO en MARIN deden onlangs onderzoek naar het gebruik van Vessel Traffic Service (VTS) door Nederlandse binnenvaartschippers. Het onderzoek richtte zich op de vraag hoe innovaties op het gebied van digitale systemen aan boord invloed hebben op de VTS-dienstverlening. 

Lees meer

Kennismaken met... Irene van den Blink

In deze rubriek laten we nieuwe medewerkers van NNVO aan het woord. Hij of zij vertelt iets over zichzelf en over het werk bij NNVO. Dit keer is het de beurt aan Irene van den Blink, die sinds kort werkzaam is als medewerker bij het opleidingsteam.

Lees meer

Heb je vragen?

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of andere zaken die je aan de orde wilt stellen? Maak dan gebruik van ons contactformulier. Uiteraard wordt alle informatie die NNVO bereikt vertrouwelijk behandeld.

Contact kort

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Contact

Marten Meesweg 115
3068 AV Rotterdam
Tel.  010 - 311 00 95

Algemene vragen

Opleidingsvragen

Contactformulier

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen bij NNVO. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons

Hoofdmenu