Veelgestelde vragen opleiding brug- en sluisoperator

Hieronder staan per onderwerp de veelgestelde vragen over de opleiding brug- en sluisoperator. Staat jouw vraag hier niet tussen? Kijk dan in de studiegids voor meer informatie of neem contact met ons op.  

Algemene vragen over de opleiding

Hoe verloopt de inschrijving voor de opleiding brug- en sluisoperator?

Haven- en vaarwegbeheerders kunnen hun medewerkers inschrijven via ons inschrijfformulier. Ook als particulier is het mogelijk je via dit formulier in te schrijven.

Praktische vragen over NNVO

Hoe neem ik contact op bij vragen?

Heb je vragen over de opleiding of wil je advies? Neem dan contact op met onze medewerkers van het secretariaat.

Telefonische bereikbaarheid
Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 010 - 311 00 95.

Per e-mail
Stel je vraag via .

Praktische vragen over de opleiding

Wat zijn lesdagen?

Met lesdagen worden de dagen bedoeld waarop je met een docent het lesboek en werkboek inhoudelijk bespreekt. Ook is er uitgebreid aandacht en ruimte voor vragen en discussie.

Vragen over de vooropleiding

Wanneer moet ik de vooropleiding volgen?

Elke cursist volgt de vooropleiding voor aanvang van de opleiding brug- en sluisoperator. Wanneer je niet in het bezit bent van een klein vaarbewijs 1, volg dan de vooropleiding. Ben je wel in het bezit van een klein vaarbewijs 1, volg dan de vooropleiding naar eigen inzicht.

Vragen over de basisopleiding

Voor welk type objecten is de basisopleiding bedoeld?

In de basisopleiding leer je hoe je één eenvoudige brug of sluis lokaal kan bedienen met een handmatige, eenvoudige knoppenkast tot bediening per computer (SCADA-scherm). Het gaat hierbij om vaarwegen met gemiddeld laag tot middelmatig gebruik door recreatief scheepvaartverkeer. De bezetting bestaat uit één operator. Er wordt geen of in zeer beperkte mate gebruik gemaakt van technische hulpmiddelen. Er is geen sprake van watermanagementtaken en kennis over gevaarlijke stoffen is niet vereist. Het object kan eenvoudige onderhoudstaken hebben.

Er wordt kort ingegaan op het op afstand bedienen van een enkel object. Deze informatie is bedoeld voor cursisten die kleine, recreatieve bruggen op afstand bedienen. In het examen worden hier geen vragen over gesteld.

Vragen over opleiding 1

Voor welk type objecten is opleiding 1 bedoeld?

In opleiding 1 leer je hoe je één of meerdere lokale bruggen of sluizen kan bedienen met een eenvoudige knoppenkast of per computer (SCADA-scherm). Het gaat hierbij om vaarwegen met voornamelijk recreatief scheepsvaartverkeer tot beperkt beroepsverkeer. De bezetting bestaat meestal uit één operator. Er wordt gebruik gemaakt van technische hulpmiddelen (zoals camera’s/monitorbeelden, marifoon of omroepsystemen). De operator voert eenvoudige watermanagementtaken uit. Kennis over gevaarlijke stoffen is niet vereist. Onderhoud aan het object wordt vrijwel altijd uitbesteed.

Vragen over opleiding 2

Voor welk type objecten is opleiding 2 bedoeld?

In opleiding 2 leer je hoe je meerdere lokale, centrale of op afstand bedienbare bruggen of sluizen kan bedienen met een computer (SCADA-scherm). Het gaat hierbij om vaarwegen met voornamelijk gemiddeld normaal tot intensief recreatief en/of beroepsscheepsvaartverkeer. De bezetting bestaat meestal uit meerdere operators. Er wordt gebruik gemaakt van volledige ondersteuning van technische hulpmiddelen (zoals camera’s/monitorbeelden, marifoon, omroepsysteem, informatie- en volgsysteem voor de scheepvaart). De operator voert watermanagementtaken uit en kennis over gevaarlijke stoffen is vereist. Onderhoud aan het object wordt uitbesteed.

Vragen over opleiding 3

Voor welk type objecten is opleiding 3 bedoeld?

In opleiding 3 leer je hoe je lokale, centrale of op afstand bedienbare bruggen of sluizen kan bedienen met een computer (SCADA-scherm). Het gaat hierbij om vaarwegen met normaal tot intensief beroeps- en/of recreatieverkeer. Er worden hoge eisen gesteld aan het veilig en vlot afwikkelen van het vaarwegverkeer. De bezetting bestaat uit meerdere operators en/of leidinggevenden. Er wordt gebruik gemaakt van volledige ondersteuning van technische hulpmiddelen (zoals camera’s/monitorbeelden, marifoon, omroepsysteem, informatie- en volgsysteem voor de scheepvaart). De operator voert watermanagementtaken uit en kennis over gevaarlijke stoffen is vereist. Onderhoud aan het object wordt uitbesteed.

Opleiding 3 is voornamelijk bestemd voor objecten die door personeel van Rijkswaterstaat beheerd en bediend worden of door daaraan gelijkgestelde bedienaren in dienst van een uitzendorganisatie.

Vragen klein vaarbewijs 1 en basiscertificaat marifonie

Kan ik bij NNVO de theorie van het klein vaarbewijs 1 volgen?

Ja, de theorie van het klein vaarbewijs 1 volg je bij NNVO. Dit doe je voorafgaand aan de opleiding(en); wij noemen dit de 'vooropleiding: klein vaarbewijs 1'. Het examen maak je niet bij NNVO, maar bij het CBR.

Vragen over het examen

Hoe zijn de examens per opleiding ingedeeld?

De basisopleiding, opleiding 1 en 3 rond je af met een theorie-examen én een werkboek. Opleiding 2 rond je af met een theorie-examen, mondeling examen én een werkboek. Bij de eindbeoordeling wordt de volgende sleutel gehanteerd:

  • Het theorie en/of mondeling examen wordt beoordeeld met een cijfer. Bij een voldoende (d.w.z. cijfer 5.5 of hoger) heb je het examen afgerond;
  • Het werkboek wordt beoordeeld met een voldoende of een onvoldoende. Bij een voldoende heb je het werkboek afgerond. 

De resultaten van het examen en het werkboek worden door NNVO vastgesteld en binnen tien werkdagen na het laatste examen per e-mail aan jou bekend gemaakt.

Laatste nieuws

Tip: schrijf cursisten tijdig in

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij en daarom wijzen we alvast op onze sluitingsdagen. Ons kantoor is gesloten van maandag 25 december tot en met vrijdag 29 december 2023. 

Lees meer
Resultaten onderzoek onder binnenvaartschippers

Resultaten onderzoek onder binnenvaartschippers bekend

NNVO en MARIN deden onlangs onderzoek naar het gebruik van Vessel Traffic Service (VTS) door Nederlandse binnenvaartschippers. Het onderzoek richtte zich op de vraag hoe innovaties op het gebied van digitale systemen aan boord invloed hebben op de VTS-dienstverlening. 

Lees meer

Kennismaken met... Irene van den Blink

In deze rubriek laten we nieuwe medewerkers van NNVO aan het woord. Hij of zij vertelt iets over zichzelf en over het werk bij NNVO. Dit keer is het de beurt aan Irene van den Blink, die sinds kort werkzaam is als medewerker bij het opleidingsteam.

Lees meer

Heb je vragen?

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of andere zaken die je aan de orde wilt stellen? Maak dan gebruik van ons contactformulier. Uiteraard wordt alle informatie die NNVO bereikt vertrouwelijk behandeld.

Contact kort

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Contact

Marten Meesweg 115
3068 AV Rotterdam
Tel.  010 - 311 00 95

Algemene vragen

Opleidingsvragen

Contactformulier

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen bij NNVO. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons

Hoofdmenu