Een jaar geleden interviewden we Laura Bais, die toen net haar opleiding tot nautisch operator had afgerond. Ze vertelde over haar ervaringen met het onderwijs bij NNVO en waarom ze voor deze opleiding had gekozen. Nu zijn we benieuwd hoe het gaat in haar nieuwe baan en of de praktijk goed aansluit op wat ze heeft geleerd. We legden Laura drie vragen voor.
Hoe bevalt je baan als nautisch operator?
“Tijdens het vorige interview was ik net begonnen op de twee sluizencomplexen in de Afsluitdijk: de Stevinsluizen bij Den Oever en de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand. Inmiddels werk ik hier een jaar en heb ik het erg naar mijn zin. Ik heb gemerkt dat het in de zomer echt een gekkenhuis kan zijn door alle recreatievaart en dat het in de winter vaak veel rustiger is. De afwisseling tussen de seizoenen is dus groot, maar dat vind ik juist fijn. In de winter is er bijvoorbeeld ruimte om mezelf verder te ontwikkelen. In de rustige uurtjes volg ik dan via het leerportaal van Rijkswaterstaat e-learnings binnen mijn vakgebied.”
Sluit de opleiding van NNVO goed aan op de praktijk?
“Ja en nee. NNVO biedt een hele mooie basis om nautisch operator te worden, maar de opleiding is eigenlijk vrij algemeen. Daarmee bedoel ik dat de lesstof is toegespitst op de standaard bruggen en sluizen in Nederland. Maar elke sluis is anders en dat geldt zeker voor het sluizencomplex waar ik op werk. Ik heb in mijn werk te maken met een zee aan de ene kant en een meer aan de andere kant. Dan moet je weten hoe het werkt met de getijden en hoe je met bepaalde weersomstandigheden omgaat. Dat kwam bij NNVO niet echt aan de orde. Ik snap het overigens wel, want er zijn meer ‘normale’ sluizen in Nederland dan sluizen aan open water. Toch kan het voor cursisten ook interessant zijn om te zien hoe het er op een ander type sluis aan toegaat.”
Wat heb je in de praktijk nog moeten bijleren?
“Op het gebied van basisvaardigheden kan ik niks bedenken, maar ik heb wel moeten leren hoe je met boze schippers omgaat. Je oefent bij NNVO wel hoe je met schippers moet communiceren via de marifoon, ook aan de hand van scenario’s. Maar in de praktijk loopt het dan toch net anders. Sommige mensen gaan helemaal uit hun plaat als ze lang moeten wachten op bijvoorbeeld een schip uit de beroepsvaart. Ik heb wel eens iemand gehad die naar onze bedieningsruimte wilde komen om ‘eens even te laten zien hoe het werkt’. Dan moet je kalm blijven en precies weten hoe je daarop moet reageren. Dat is echt iets wat ik in de praktijk heb geleerd.”