Ruim een jaar geleden interviewden we Benjamin de Gelder, die toen bezig was met zijn opleiding tot nautisch verkeersregelaar. Hij vertelde over zijn ervaringen met het onderwijs bij NNVO en waarom hij voor deze opleiding had gekozen. Nu zijn we benieuwd hoe het gaat in zijn nieuwe baan en of de praktijk goed aansluit op wat hij heeft geleerd. We legden Benjamin drie vragen voor.
Hoe bevalt je baan als nautisch verkeersregelaar?
“Heel goed. Ik doe dit werk naast mijn baan als VTS-operator. Ik ben als zzp’er aangesloten bij de Coöperatie Nautisch Beroepsbeoefenaars (CNaB). Samen met zeven collega-zzp’ers verdelen we de opdrachten die bij ons binnenkomen. Het werk is heel divers, maar we zijn vooral actief bij reparatie- en onderhoudswerkzaamheden aan bruggen, sluizen en steigers. Ik draag als nautisch verkeersregelaar bij aan een veilige en vlotte doorstroming van de scheepvaart. Ook word ik ingehuurd bij evenementen of bijzondere transporten op de vaarweg. Binnenkort hebben we een mooie klus bij het afzinken van een tunneldeel van de Maasdeltatunnel, onderdeel van de Blankenburgverbinding bij Rozenburg.”
Sluit de opleiding van NNVO goed aan op de praktijk?
“Ja, al zit er zoals vaak met opleidingen altijd wel een stuk lesstof bij waar je in de praktijk niet zoveel mee doet. Gezien mijn achtergrond als VTS-operator hoefde ik maar vier modules te volgen. De modules over gevaarlijke stoffen waren voor mij minder van toepassing, maar de module incidentenmanagement bijvoorbeeld was wel heel nuttig. Als bevoegde autoriteit op het water moet je goed op incidenten kunnen inspelen.”
Wat heb je in de praktijk nog moeten bijleren?
“Op zich heb ik niet veel bij moeten leren, maar er kwam wel een stukje bewustwording bij kijken. Je hebt als verkeersregelaar een grote verantwoordelijkheid richting het scheepvaartverkeer, maar ook richting de duikers die onder water aan het lassen of branden zijn. Het is heel belangrijk dat jouw aanwijzingen goed worden opgevolgd door het scheepvaartverkeer. Net als VTS-operators breng ik mijn boodschap aan de vaarweggebruikers altijd vriendelijk, maar expliciet over. Je wilt zaken tenslotte op een leuke en veilige manier voor elkaar krijgen.”