Terug- en vooruitblik door directeur Pieter Kuijt

NNVO heeft in alle opzichten een goed jaar achter de rug. We hebben veel nieuwe cursisten mogen verwelkomen, terwijl er ook aan mooie projecten is gewerkt. Hoe kijkt directeur Pieter Kuijt terug op het afgelopen jaar en wat verwacht hij van 2024? Een terug- en vooruitblik.

“Wat in 2023 vooral opviel, was het hoge aantal cursisten. Ook in het najaar was het drukker dan anders. De grote inspanningen van onze vaarwegbeheerders om nieuwe medewerkers te vinden om de bestaande tekorten weg te werken, hebben hun vruchten afgeworpen.
In januari ging onze volledig vernieuwde opleiding voor brug- en sluisoperators van start. Daarmee hebben we een mooie kwaliteitsverbetering laten zien. Niet alleen wat betreft de inhoud, maar ook als het gaat om de dienstverlening naar klanten.
Onze prijswinnende e-learning Poseidon voor VTSO’s wordt inmiddels door een aantal bedrijven en organisaties in Nederland voor hun interne opleiding gebruikt. Ook is er internationale belangstelling, die we het komende jaar hopen te verzilveren.”

Succesvol, maar klein team

“Ik ben vooral trots op al het werk dat het NNVO-team het afgelopen jaar verricht heeft. De inzet van alle collega’s was echt grandioos. Want terwijl het uitvoeren van de opleidingen gewoon doorging, hebben we bijvoorbeeld de vervanging van onze verouderde administratie- en leersystemen gerealiseerd. Door omstandigheden kunnen we pas dit voorjaar de nieuwe systemen lanceren, maar dat wordt echt een verbetering. Dat merken we nu al uit feedback op het nieuwe klantportaal.
Het succes heeft ook een keerzijde. NNVO doet al dit werk met een klein team. Door ziekte en vertrek van collega’s – in combinatie met krapte op de arbeidsmarkt – lopen we steeds vaker tegen de grenzen aan van wat we aankunnen. Het nog robuuster maken van onze organisatie is absoluut een prioriteit voor de komende jaren. Daarbij kijken we niet alleen naar de inrichting van de organisatie, maar naar het gehele bestuursmodel.”

Trots op samenwerking

“We kunnen ook heel trots zijn op de samenwerking met onze participanten en klanten. Afgelopen jaar hebben we samen met provincies en Rijkswaterstaat een programma ontwikkeld voor de her- en bijscholing van brug- en sluisoperators. Een eerste cursus wordt nu gemaakt en zal in 2024 gelanceerd worden.
Ook heel bijzonder was het seminar over de VTS-operator van de toekomst, dat we samen met MARIN hebben georganiseerd. Ook daarin waren de betrokkenheid en kennis van onze participanten onmisbaar. We kijken terug op een unieke samenwerking.”

Strategische ambities

“Al die mooie ontwikkelingen en projecten kunnen we niet los zien van onze strategische ambities. De prioriteiten die we samen met de participanten en klanten hebben bepaald, zijn vertaald in Koers 2025. Met dit programma willen we onze ambities realiseren. Een voorbeeld hiervan is de NLQF-accreditatie van onze opleiding brug- en sluisoperator. Ik verwacht dat deze in februari toegewezen zal worden. Daarmee krijgt de opleiding een post initieel mbo-diploma met een grotere waarde.
Andere belangrijke projecten in 2024 zijn de mogelijke aanschaf van een brug- en sluissimulator, de grondige herziening van de leerlijn varende beroepen en de evaluatie van de VTS-opleiding.”

Europese samenwerking

“Tot slot wil ik stilstaan bij de samenwerking met onze zuiderburen. Veiligheid op het water stopt immers niet bij de landsgrens. Samen met De Vlaamse Waterweg – de overkoepelende organisatie voor vaarwegbeheer in Vlaanderen – hebben we een Belgische versie van onze opleiding brug- en sluisoperator ontwikkeld. We gaan hen de komende jaren ook ondersteunen in de uitvoering daarvan. Dat doen we met veel plezier. Het is een prachtige vorm van Europese samenwerking waarbij we veel van elkaar leren.”

Laatste nieuws

Onderwijskundig adviseur Janneke van Eck nu ook toetsdeskundige

NNVO heeft sinds kort een toetsdeskundige in huis. Onderwijskundig adviseur Janneke van Eck heeft namelijk succesvol haar opleiding tot toetsdeskundige afgerond. Hoewel bij NNVO verschillende onderwijskundig adviseurs werkzaam zijn, was geen van hen tot nu toe gespecialiseerd in toetsen.

Lees meer

Opleiding Brug- en sluisoperator ingeschaald op NLQF-niveau 3

De programmaraad van het bureau NCP NLQF heeft de inschaling van de opleiding Brug- en sluisoperator positief beoordeeld. De opleiding is ingeschaald op het nationale NLQF-niveau 3 en het daaraan gekoppelde Europese EQF-niveau 3. Hiermee is het diploma vergelijkbaar met mbo 3-niveau. 

Lees meer

Provincie Noord-Holland zet simulator in voor trainen brug- en sluisoperators

De provincie Noord-Holland maakt sinds kort gebruik van een simulator om brug- en sluisoperators te trainen in het bedienen op afstand. Agnes Weber en Mike Backers van provincie Noord-Holland vertellen er meer over.

Lees meer

Heb je vragen?

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of andere zaken die je aan de orde wilt stellen? Maak dan gebruik van ons contactformulier. Uiteraard wordt alle informatie die NNVO bereikt vertrouwelijk behandeld.

Contact kort

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Contact

Marten Meesweg 115
3068 AV Rotterdam
Tel.  010 - 311 00 95

Algemene vragen

Opleidingsvragen

Contactformulier

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen bij NNVO. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons

Hoofdmenu