NNVO viert 20-jarig jubileum

Feestelijk nieuws: vandaag is het precies twintig jaar geleden dat NNVO een stichting werd. Als samenwerkingsverband bestond NNVO al sinds 1989, maar in 2004 werden wij een zelfstandige onderwijsinstelling. Wij vieren dus ons 20-jarig jubileum! Ter ere hiervan heeft ons logo een decoratief tintje gekregen en blikken we in dit artikel terug op de afgelopen twee decennia. In deze tijd hebben we ons ontwikkeld tot een erkend opleidingsinstituut dat zowel nationaal als internationaal actief is.

2004

Het ‘Samenwerkingsverband NNVO’ houdt op te bestaan. In april wordt de stichting NNVO opgericht en als zodanig inschreven bij de Kamer van Koophandel. Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de havenbedrijven en Rijkswaterstaat. De eerste directeur is Arne Wolters. Er zijn totaal vijf medewerkers. In juni wordt een nieuwe kantoorhuisvesting betrokken in Schiedam om daarmee ook formeel invulling te geven aan de verzelfstandiging. De theorielessen en praktijkoefeningen voor de VTS-opleiding worden bij MARIN in Wageningen uitgevoerd.

 Logo NNVO 2004

Het eerste logo van NNVO.

2005

De VTS-basisopleiding en de bijbehorende herhalingscursus waren in 2005 goed bezet en zijn zonder noemenswaardige problemen verlopen. Het eerste volledige boekjaar van stichting NNVO wordt met een positief resultaat afgesloten.

2006

In opdracht van de EVD (agentschap van het ministerie van Economische Zaken) verzorgt NNVO in samenwerking met MARIN een VTS-basistraining voor de Haven van Koper (Slovenië) overeenkomstig de IALA-standaard. Hoewel de training een succes is, zal het geen vervolg krijgen. Internationale activiteiten komen jaren later alsnog weer op de agenda.

2008

Op verzoek van de VTS-autoriteiten wordt het fictieve gebied voor de simulatortrainingen aangepast met regionale onderdelen zodat cursisten zich meer herkennen in het gebied. Dit gebied zal later nog verder ontwikkeld worden en vanaf 2014 bekend komen te staan als IPON, international port of NNVO.

2011

Lilian Biber-Klever neemt het stokje over van directeur Arne Wolters. Dit jaar start NNVO met de Nautische Leerlijnen bestaande uit een groot aantal losse modules voor o.a. brug- en sluisoperators. Deze opleiding werd voorheen door de LOI verzorgd. In totaal zijn dat jaar achttien trainingen van de Nautische Leerlijnen gegeven met ruim 174 cursisten. In mei en november worden voor het eerst nieuwsbrieven uitgegeven waarmee externe betrokkenen inzicht krijgen in de ontwikkelingen bij NNVO.

2013

Het theoretische deel van de VTS-opleiding is vernieuwd, de onderwijstechnieken zijn gemoderniseerd – er wordt competentiegericht opgeleid – en van cursisten wordt een zelfstandiger en actievere rol in het opleidingsproces verwacht. In de theorie komt er aandacht voor ‘nieuwe’ onderwerpen zoals situational awareness en human factors.
Daarnaast worden de nieuwe statuten van de stichting van kracht vanwege de komst van de Nautische Leerlijnen (NL). Het bestuur is met twee leden uitgebreid vanuit het Interprovinciaal Overleg en Waternet. Er komt een dagelijks bestuur om de afstand tussen bureau en bestuur te verkleinen.

2014

Als gevolg van een nieuw ministerieel besluit krijgt NNVO een grotere verantwoordelijkheid voor de VTS-bevoegdheid. In dat kader wordt het examenreglement herzien en wordt een Commissie van Toezicht opgericht met als taak toezicht te houden op de examens. Daarnaast wordt de vernieuwde VTS-opleiding geaccrediteerd door CPION.

2017

Nieuwe onderwijsmethodieken zoals e-learning doen haar intrede bij NNVO. Om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen stelt het bestuur een ontwikkelbudget beschikbaar. Eind 2017 treedt de huidige bestuursvoorzitter Jim van de Geer aan als eerste onafhankelijke voorzitter.

2018

Er wordt geïnvesteerd in een nieuwe website, een docenten- en cursistenapp, digitalisering van lesmateriaal en examens en de ontwikkeling van fictieve gebieden in de modules van de Nautische Leerlijnen. Er komt veel op de organisatie af, waardoor de kwaliteit en klantgerichtheid achterop blijven.

2019

NNVO verhuist naar een ruimer kantoorpand aan de Schorpioenstraat 61 in Rotterdam. We krijgen hiermee niet alleen meer kantoorruimte, maar ook eigen leslokalen. Kort daarop vertrekt Lilian Biber bij NNVO. Johan van Breda wordt interim-directeur en ontwikkelt met het team een plan van aanpak om de dienstverlening te verbeteren en de kwaliteit van met name de Nautische Leerlijnen te verhogen. Hiermee moet NNVO weer op de kaart komen als betrouwbare aanbieder van hoogwaardige opleidingen in de nautische sector. In september lanceert NNVO een app voor docenten en cursisten. Hiermee zijn o.a. alle cursusdata, tijdstippen en locaties in één oogopslag te raadplegen.

2020

In maart bereikt het coronavirus ook Nederland en NNVO sluit noodgedwongen haar kantoorpand en leslocatie. We blijven vanuit thuiswerkplekken bereikbaar en organiseren succesvol onderwijs op afstand via online lessen. Met name voor de Nautische Leerlijnen blijkt online lesgeven een uitstekende manier om in coronatijden door te kunnen gaan met het onderwijs.

leeg leslokaal rotterdam web

Als gevolg van het coronavirus sluit NNVO noodgedwongen haar kantoorpand en leslocatie.


Voor de VTS-opleiding heeft het coronavirus grote gevolgen. De havenbedrijven Rotterdam en Amsterdam zijn niet langer toegankelijk voor externen. Een deel van de klas doet een aantal weken later examen. Uiteindelijk kan de opleiding goed worden afgerond dankzij de inzet van alle medewerkers, coaches en havenbedrijven. Eind 2020 start Pieter Kuijt start als nieuwe directeur bij NNVO.

Januari 2021

Poseidon, de nieuwe e-learning voor de VTS-opleiding, is operationeel. De modules bestaan uit topografie, bediening simulator en basiscommunicatie. Deze onderdelen werden voorheen op de simulator getraind en levert dus een forse besparing in trainingstijd op.

Poseidon cursist vts pilot web

De nieuwe e-learning Poseidon is operationeel.

Februari 2021

Omdat het bestemmingsplan van het kantoorpand aan de Schorpioenstraat wijzigt, verhuizen we naar een nieuwe locatie aan de Marten Meesweg 115 in Rotterdam.

Maart 2021

Op de nieuwe locatie neemt NNVO een simulator voor VTS-cursisten in gebruik. Voortaan vinden niet alleen de theorielessen onder eigen dak plaats, maar ook de praktijkoefeningen. Daarmee komt een einde aan de jarenlange samenwerking met MARIN in Wageningen, waar vele honderden VTSO’s hun praktijktraining hebben genoten. NNVO blijft uiteraard ook gebruikmaken van de simulatoren van de havenbedrijven Amsterdam en Rotterdam.

Augustus 2021

Na een aantal jaren van afwezigheid is NNVO door Andreas Keller weer vertegenwoordigd bij IALA. Hierdoor is NNVO in staat een internationaal netwerk op te bouwen en invloed uit te oefenen in het opstellen van guidelines die de VTS-opleidingen raken.

September 2021

NNVO komt met een nieuwe, frisse huisstijl en lanceert een gerestylede website. Ondanks soms strenge coronamaatregelen weet fotograaf Rogier Bos een mooie serie foto’s te maken op de verschillende verkeerscentrales. In diezelfde maand nemen de coaches en medewerkers van NNVO op een informele manier afscheid van en bij MARIN. Zo passeren verhalen van vroeger nog eens de revue tijdens een etentje bij café de Vlaamsche Reus.

NNVO bezoek MARIN 1 web

De coaches en medewerkers van NNVO nemen afscheid bij MARIN.


Februari 2022

Bestuursvoorzitter Jim van de Geer en directeur Pieter Kuijt kondigen in een interview een nieuwe strategie aan. Uit een aantal strategiesessies met het bestuur van NNVO onder leiding van Management Strategen is een strategisch ambitiedashboard ontwikkeld.

Maart 2022

Drie werkgroepen met vertegenwoordigers van participanten en afnemers gaan over een periode van drie maanden aan de slag met de speerpunten uit het strategisch ambitiedashboard. De werkgroepleden bespreken met elkaar hoe NNVO vorm kan geven aan de ambities en de thema’s die daarbij horen. De uitkomsten worden uiteindelijk vertaald in een projectportfolio Koers 2025 met zo’n 25 verbeter- en vernieuwingsprojecten.

Mei 2022

Als slotakkoord op het strategieproces organiseert NNVO een inspiratiemiddag in het havengebouw van Port of Amsterdam. Drie boeiende sprekers brengen uitdagende perspectieven van buiten de nautische sector: digitalisering en dienstverlening, wetenschappelijk onderzoek naar autonoom varen en opleiden in luchtverkeersbegeleiding.

Juli 2022

Loodswezen Rotterdam-Rijnmond tekent een licentieovereenkomst voor het gebruik van Poseidon, de e-learning binnen de VTS-opleiding van NNVO. Meer partijen tonen interesse en ook Royal Dirkzwager en Redwise sluiten aan.

September 2022

Naar aanleiding van het strategisch ambitiedashboard presenteren de werkgroepen hun acties en initiatieven tijdens een strategiemiddag in Rotterdam. Met deze opbrengsten kan invulling worden gegeven aan de ambities. Het betekent de afronding van een intensief traject.

November 2022

NNVO en TinQwise vallen in de prijzen tijdens de uitreiking van de Learning Technologies Awards 2022 in Londen. Met e-learning Poseidon zijn we Gold Winners geworden in de categorieën ‘Best use of simulations or virtual environments for learning’ en ‘Excellence in the design of learning content’.

Gold Excellence in the design of learning content web

NNVO en TinQwise winnen twee Learning Technologies Awards.

November 2023

NNVO en MARIN organiseren een seminar met als thema ‘Nautisch operators in het digitale tijdperk’. Zo’n tachtig bezoekers nemen deel aan deze inspirerende bijeenkomst in Wageningen.

Januari 2023

De volledig vernieuwde opleiding voor brug- en sluisoperators gaat van start, deze vervangt de oude losse modules uit de Nautische Leerlijnen. Daar is het afgelopen jaar hard aan gewerkt in samenwerking met de participanten.

Januari 2024

NNVO gaat een samenwerking aan met De Vlaamse Waterweg, de overkoepelende organisatie voor vaarwegbeheer in Vlaanderen. We ontwikkelen een Belgische versie van onze opleiding tot brug- en sluisoperator.

Februari 2024

De programmaraad van het bureau NCP NLQF heeft de inschaling van de opleiding Brug- en sluisoperator positief beoordeeld. De opleiding is ingeschaald op het nationale NLQF-niveau 3 en het daaraan gekoppelde Europese EQF-niveau 3.

April 2024

NNVO viert als stichting haar 20-jarig jubileum en blikt in de nieuwsbrief terug op de afgelopen twee decennia. Het logo krijgt een feestelijk tintje en later in het jaar volgt een symposium met als thema twintig jaar beroepsopleidingen.

1712761526 nnvo 20 jaar confetti final variations 1

Laatste nieuws

Controller David le Roy al bijna 20 jaar werkzaam bij NNVO

David le Roy begon in mei 2005 als financieel medewerker bij NNVO. Hij was destijds het zesde personeelslid dat in dienst kwam. Inmiddels is hij dus al bijna twintig jaar werkzaam bij NNVO. David groeide door naar de functie van controller en is tegenwoordig ook parttime zzp’er. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen jaren? 

Lees meer

NNVO zoekt een manager Opleidingen & Dienstverlening

Ben jij die verbindende leider die op inspirerende wijze sturing geeft aan een team? Ben je sterk in opleidings- en bedrijfsprocessen en schakel je gemakkelijk tussen operationeel, tactisch en strategisch niveau? Als manager bij NNVO krijg je een breed en uitdagend takenpakket met veel ruimte en verantwoordelijkheid. 

Lees meer

Nieuwe inzichten voor de kalibratie van VTS-coaches

Ook dit jaar organiseert NNVO weer kalibratiesessies voor VTS-coaches. Tijdens deze bijeenkomsten staan de laatste ontwikkelingen en uniformiteit in de beoordeling en begeleiding centraal. Onderwijskundig adviseurs Roos Hanemaaijer en Renée Rijkhoek vertellen er meer over.

Lees meer

Heb je vragen?

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of andere zaken die je aan de orde wilt stellen? Maak dan gebruik van ons contactformulier. Uiteraard wordt alle informatie die NNVO bereikt vertrouwelijk behandeld.

Contact kort

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Contact

Marten Meesweg 115
3068 AV Rotterdam
Tel.  010 - 311 00 95

Algemene vragen

Opleidingsvragen

Contactformulier

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen bij NNVO. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons

Hoofdmenu