De eerste vier cursisten van de nieuwe basisopleiding voor Vessel Traffic Monitoring (VTMon) mochten op vrijdag 21 maart 2025 hun certificaat in ontvangst nemen. Zij krijgen bij de Kustwacht in Den Helder een cruciale taak in het licht van het groeiend aantal windmolenparken op de Noordzee. De opdracht is helder: Vessel Traffic Monitoring uitvoeren om aanvaringen met windmolens of andere onderdelen te voorkomen.
De nieuwe basisopleiding en de uitreiking van de eerste certificaten betekent een mijlpaal in de geschiedenis van NNVO. Daarom reikte Pieter Kuijt, directeur NNVO, de certificaten persoonlijk uit in het operationele hart van de Kustwacht in Den Helder. Ook Nicole Kuipers, directeur Kustwacht en Edwin van der Pol, plaatsvervangend directeur Kustwacht, waren hierbij aanwezig. Net als Joost Volkers, hoofd afdeling Leren en Ontwikkelen, twee coaches, de mentor en de docent van de cursisten.
De cursisten die het certificaat hebben ontvangen, volgden gedurende zes weken een pilotversie van de nieuwe opleiding bij NNVO. Ze gaan hierna een sectortraining volgen bij de Kustwacht. Deze opzet is in lijn met de opleiding voor Vessel Traffic Service Operator (VTSO).
Drukte op de Noordzee
“De opdracht voor Vessel Traffic Monitoring op de Noordzee komt van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat,” vertelt Joost Volkers, hoofd afdeling Leren en Ontwikkelen bij de Kustwacht. “De toenemende drukte op de Noordzee, mede veroorzaakt door de uitbreiding van windmolenparken, maakt een gespecialiseerde opleiding voor de Kustwacht noodzakelijk. De Noordzee wordt langzaam een industriegebied: de ruimte wordt beperkter en de kans op ongelukken neemt toe. Dit blijkt ook uit onderzoeken van het MARIN, het Maritime Research Institute Netherlands. Het is daarom essentieel om maatregelen te nemen om aanvaringen te voorkomen en VTMon is er daar een van. Dit om de scheepvaartveiligheid op de Noordzee op peil te houden ondanks alle ontwikkelingen.”
Verkeer monitoren
Het grootste verschil met een VTSO is dat een VTMon-operator het verkeer monitort om aanvaringen met objecten te voorkomen, terwijl een VTSO het scheepvaartverkeer ook onderling actief begeleidt. De VTMon-operator grijpt in als het verkeerd dreigt te gaan of bij bijzondere omstandigheden. Om deze nieuwe taak van de Kustwacht te realiseren, is een speciale projectgroep ingesteld. Joost Volkers: “Voor de gespecialiseerde basisopleiding kwamen we al snel uit bij NNVO, als nationale opleider voor de nautische sector. Dit heeft ertoe geleid dat de eerste opleiding als een pilotversie is gestart op 10 februari van dit jaar.”
Opleidingstraject
Joost legt uit dat de gehele opleiding tot VTMon-operator uit meerdere onderdelen bestaat. “Zij volgen eerst de algemene basisopleiding bij de Kustwacht en vervolgens onze meldkamer-opleiding. Daarna volgen ze de specialistische training bij NNVO, dat wordt afgesloten met de sectortraining op hun nieuwe werkplek. Maar het hele opleidingstraject is nog in ontwikkeling. De komende maanden gaan we dit samen met NNVO verder evalueren en optimaliseren, zodat in september weer een nieuwe opleiding van start kan gaan.”