Het e-learningtraject voor de VTS-opleiding krijgt steeds meer vorm. NNVO en TinQwise zijn volop aan de slag met het ontwikkelen van e-learning voor de Initial Training. Op dinsdag 18 februari 2020 waren we te gast bij het Havenbedrijf Rotterdam. Niet alleen om een kijkje te nemen op de operationele werkvloer in Hoek van Holland, maar ook om proefopnames te maken voor de instructievideo’s van de online leeromgeving.
In januari zijn NNVO en TinQwise begonnen met de zogenoemde sprint 0: voorbereiding en analyse. In deze sessie is een inventarisatie gemaakt van de zaken die in de e-learning aan bod moeten komen en hoe dit ingericht moet worden. Wat zijn de leerdoelen? Wat zijn de uitgangspunten voor het design en wat zijn de technische randvoorwaarden? Er is een duidelijke structuur met bijbehorende planning ontwikkeld. De komende maanden wordt in cycli van twee weken afwisselend aan ontwerp- en bouwsprints gewerkt. Op die manier ligt er na acht weken een testbaar deelproduct klaar.
Verschillende onderdelen
Gedurende het traject komen drie onderdelen aan bod: bediening simulator, topografie en basiscommunicatie. Elk onderdeel van de e-learning wordt geïntroduceerd door een korte instructiefilm met uitleg wat de cursist gaat leren. Na deze instructie kan de cursist een aantal oefeningen doen en daarna doorgaan naar het volgende onderdeel. De opnames voor deze instructievideo’s vinden plaats in de simulatieruimte van de verkeerscentrale in Hoek van Holland. Zodoende waren NNVO en TinQwise te gast bij het Havenbedrijf Rotterdam voor de eerste proefopnames, om te experimenteren met de camera, het licht en geluid.
Instructie in simulator
Simulatorbeheerder Walter Dolk mocht voor het oog van de camera uitleggen wat een scheepslabel is, welke soorten labels er zijn en waar je ze als VTS-operator voor gebruikt. De visuele instructie in de simulator zorgt ervoor dat cursisten de lesstof makkelijker kunnen toepassen in de praktijk. De beelden van het scheepvaartverkeer uit de simulator worden een-op-een in de e-learning opgenomen. Dit maakt het een krachtig en realistisch leermiddel.
Pilot en livegang
Het laatste onderdeel van de e-learning wordt eind augustus afgerond. Daarna vindt er een pilot plaats en worden de eerste versies getoetst in Initial Training 16. NNVO verwacht de vernieuwde VTS-opleiding vanaf januari 2021 aan te bieden.
