Een mooie mijlpaal bij de Nautische Leerlijnen van NNVO: bijna alle modules zijn online te volgen. Als gevolg van de coronacrisis begon NNVO al in maart met het digitaliseren van de lessen. De modules werden daarna steeds vaker via programma’s als Zoom en Microsoft Teams aangeboden. Inmiddels zijn alle mogelijke cursussen gedigitaliseerd. De reacties? Die zijn zeer positief.
Het zal geen verbazing wekken dat de meer praktische vakken zoals persoonlijke weerbaarheid nog in kleine groepen klassikaal wordt gegeven. Ook de cursussen voor boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) en de vakken waarbij een simulator nodig is (denk aan het radardiploma) zijn nog klassikaal. Maar verder worden alle modules van de Nautische Leerlijnen nu online en daarmee ‘coronaproof’ gegeven.
Stroomversnelling
Coördinator Korstiaan Huisman is daar best een beetje trots op: “De eerste modules die we hebben omgezet van klassikaal naar online waren best een uitdaging. Maar daarna ging het steeds wat makkelijker, omdat er al ervaring was opgedaan. De cursus gevaarlijke stoffen was wel wat ingewikkelder om aan te passen. Bij dit vak wordt veel gewerkt met fysieke boeken om gegevens op te zoeken. Dit konden we oplossen door het ADN-handboek digitaal aan te bieden. Deze mogelijkheid was er al, maar kwam nu in een stroomversnelling.”
Teamprestatie
Terugkijkend concludeert Korstiaan dat de overgang van klassikaal naar digitaal zonder noemenswaardige problemen is verlopen. “En dat hebben we mede te danken aan de enorme inzet van onze onderwijskundigen en docenten. Voor het secretariaat was het een uitdaging om het rooster in korte tijd aan te passen, aangepaste uitnodigingen te versturen en ondertussen de vele telefoontjes van cursisten te beantwoorden. Maar ook daar kijken we met een goed gevoel op terug. Kortom, een puike teamprestatie!”
Dezelfde kwaliteit
Hoewel het online lesgeven in het begin misschien wat onwennig was, zijn ook de docenten optimistisch over deze andere manier van lesgeven. Docent Mario Querido: “Ik heb het digitaal lesgeven als heel positief ervaren en heb nagenoeg dezelfde kwaliteit kunnen leveren als bij het klassikaal lesgeven. De breakout rooms en het whiteboard in Zoom zijn hiervoor belangrijke tools gebleken. Ook kon ik de bestaande lesplannen grotendeels aanhouden. Verder zijn de mondelinge examens prima via een beeldscherm te doen.”
Docent Jack Jonker: “Digitaal lesgeven is een uitstekende manier gebleken om in coronatijden door te kunnen gaan met het onderwijs. Zelfs de grootste digibeten waren snel in staat om mee te doen. Een groot voordeel is dat de reistijden wegvallen waardoor iedereen fris en fruitig aan de lessen begon. Voor de cursisten was er daardoor ook meer tijd om zich goed voor te bereiden. We denken erover om ook in de toekomst een deel van de lessen online te blijven geven. Het voornaamste nadeel van online lesgeven is het ontbreken van menselijk contact; het kletspraatje in de koffiehoek of tijdens de lunch. In het verleden heeft dit vaak geleid tot goede intercollegiale relaties en zelfs blijvende vriendschappen. Ik ga ervan uit dat we in de nabije toekomst elkaar weer mogen ontmoeten.”
Toezicht
Volgens Korstiaan is alleen het schriftelijk examineren nog een puntje waarmee NNVO verbetering kan boeken. “Tijdens een examen moet toezicht zijn. De docent kijkt natuurlijk mee via de camera, maar je kunt niet alles uitsluiten. Daarover zijn we nog in overleg. Tegelijkertijd kan ik vertellen dat er tot nu toe op geen enkele manier een onrechtmatigheid is geconstateerd. Dat pleit voor de eerlijkheid van onze cursisten, die het daardoor ook mogelijk blijven maken om te examineren via de digitale weg.”
