In deze rubriek laten we elke maand een medewerker van NNVO aan het woord. Hij of zij vertelt iets over zichzelf en over het werk bij NNVO. Deze maand is het de beurt aan Jack Jonker, werkzaam als docent bij de Nautische Leerlijnen.
Wie is Jack Jonker?
“Ik ben nieuwsgierig, leergierig, vrolijk, hou van lezen, muziek en zeilen. Een leven lang leren is mij op het lijf geschreven. Het bedenken van oplossingen, verbeteringen en toepassingen vind ik elke keer weer een leuke uitdaging. Lastige en complexe puzzels in het werk proberen op te lossen en in zo begrijpelijk mogelijke taal weer te geven, vind ik het leukste van werken. Bij een aantal werkgevers heb ik columns en artikelen geschreven, wat ik ook heel leuk vind om te doen. Ik heb wel iets met taal en luister graag naar de Taalstaat op de radio. Verder ga ik graag naar concerten, het theater en de bioscoop.”
Welke werkervaring heb je?
“Ik heb ruim zeven jaar gewerkt als officier bij de Verbindingsdienst van de Koninklijke Landmacht. Daarna heb ik negentien jaar gewerkt in de ICT. Begonnen als leerling-programmeur en opgeklommen tot projectleider en senior consultant ‘data warehousing’. Tegenwoordig noemen ze dat ‘big data’. In die tijd heb ik daar nog een boek over geschreven. Vervolgens heb ik negen jaar gewerkt als general manager bij een importeur/groothandel/producent. Na een periode van werkeloosheid kon ik aan de slag als brug- en sluiswachter, uiteraard na het volgen van de modules van de Nautische Leerlijnen bij NNVO. Zo ben ik uiteindelijk als docent bij NNVO terechtgekomen.”
Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?
“Een gemiddelde werkweek heb ik nog niet meegemaakt. Het zijn vaak drukke en soms gekke weken. Ik geef les aan aankomend brug- en sluiswachters binnen de modules van de Nautische Leerlijnen. Daarnaast werk ik mee aan het aanpassen en vernieuwen van de lesstof. Dit kunnen ad hoc werkzaamheden zijn of als lid van een projectteam. Ook geef ik gevraagd en ongevraagd mijn advies over alles wat met de Nautische Leerlijnen te maken heeft.”
Wat maakt jouw werk interessant?
“Het lesgeven aan cursisten die vaak allemaal een andere achtergrond hebben. Wij leiden veel mensen op die vanuit een lastige positie op de arbeidsmarkt de stap zetten naar het prachtige beroep van brug- en sluiswachter. Zelf ben ik drie jaar werkeloos geweest voordat ik de opleiding tot brug- en sluiswachter ging volgen. Met die kennis en ervaring probeer ik de cursisten zo goed mogelijk te begeleiden bij het leren van de lesstof. Het verschil in opleidingsniveau en achtergrond is soms groot. In één klas kunnen een 19-jarige schoolverlater, een 63-jarige ex-beroepsschipper en een 45-jarige ex-psycholoog naast elkaar zitten. Ik probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van hun aanwezige kennis bij het uitleggen van de lesstof. Zo laat ik een ex-beroepsschipper het geleerde toelichten met voorbeelden uit de praktijk. Dat heeft echt meerwaarde voor iedereen.”
