Na maanden van hard werken was het gisteren eindelijk zover: de pilot van Poseidon, de nieuwe e-learning voor de VTS-opleiding. Een groep van 16 cursisten mocht als eerste testen of de e-learning aan de verwachtingen voldoet. Is het systeem gebruiksvriendelijk? En past de werkvorm in hun belevingswereld? Het werd een goede testdag, waarbij NNVO waardevolle feedback van de cursisten ontving.
De VTS-operators in opleiding werden woensdag 23 september om 09.00 uur bij NNVO in Rotterdam ontvangen voor het testen van de eerste onderdelen uit de e-learning. De cursisten volgen momenteel de Initial Training (IT 16) en hebben de eerste zes simulator-oefeningen van hun opleiding gehad. Hiermee vormen ze een goede testgroep. Andreas Keller, hoofd VTS-opleidingen, verwelkomde de cursisten en legde uit wat er van hen verwacht werd. Daarna werd de groep verdeeld over twee klaslokalen en gingen zij – gewapend met een laptop en evaluatieformulier – aan de slag.
Minder simulatortijd
De modules van de nieuwe digitale leeromgeving Poseidon bestaan uit topografie, bediening simulator en basiscommunicatie. Deze onderdelen werden voorheen op de simulator getraind. De e-learning is zo ingericht dat het een voorbereiding is op de verdere oefeningen met de simulator. Andreas Keller: “Met de komst van Poseidon hoeft er minder op de simulator te worden getraind. We kunnen de opleiding hierdoor efficiënter inrichten en cursisten krijgen meer mogelijkheden om te oefenen. Een simulator is altijd beperkt beschikbaar en met een e-learning kunnen ze thuis zo vaak oefenen als ze willen.”
Gebruiksvriendelijkheid
Voor de pilot van Poseidon mochten de deelnemers eerst testen of de inlogprocedure zonder problemen verloopt en of het hoofdmenu overzichtelijk is. Daarna gingen zij aan de slag met de modules. “Waar we tijdens deze pilot vooral op letten is gebruiksvriendelijkheid, of het technisch goed functioneert én of het leuk is om mee te werken,” vertelt Joost van Veen van internetbureau Accent Interactive. “We hebben geprobeerd om de oefeningen zo aantrekkelijk mogelijk te maken, maar we willen natuurlijk ook weten of de e-learning voldoet aan de leerdoelen.”
Leerdoelen
NNVO heeft voor elk onderdeel vastgesteld wat de leerdoelen zijn. “Op basis daarvan hebben we gekeken welke werkvormen daar goed bij passen,” legt Judith Albers uit, ontwerper bij TinQwise. “Samen met onze learningspecialisten en die van NNVO hebben we uiteindelijk een logisch geheel ontwikkeld. Tenminste, dat vinden wij en daarom is zo’n testdag belangrijk. We wilden overigens niet de simulator nabouwen, maar echt iets nieuws neerzetten. Ook hebben we het zo gebouwd dat NNVO zelf content in het cms kan toevoegen.”
› ‘De e-learning is een goede aanvulling op het lesmateriaal'
Gedurende de pilot liepen Joost van Veen en Judith Albers samen met Andreas Keller en onderwijskundige Evi Achten van NNVO als observator rond. Hierbij viel het Judith op dat de cursisten vrij snel en makkelijk door de oefeningen van de e-learning gingen. “Aan ons de taak om uit te zoeken hoe dit komt. Is dat omdat de cursisten al verschillende modules in hun opleiding hebben gehad? Zij beschikken dus al over basiskennis, in tegenstelling tot de cursisten die hier straks voor het eerst mee gaan werken. Een andere mogelijkheid kan zijn dat de vragen te makkelijk zijn. Dat zijn dingen die we gaan uitzoeken.”
Enthousiaste reacties
Na afloop van de testsessies kwamen de twee groepen weer bij elkaar en werd de e-learning onder leiding van Andreas Keller plenair nabesproken. De cursisten waren erg te spreken over Poseidon. ‘Er is echt iets neergezet, de e-learning is een goede aanvulling op het lesmateriaal,’ zo lieten de cursisten weten. Ook vonden zij dat de e-learning een goede voorbereiding biedt op het trainen met de simulator. De lesstof beoordeelden ze als ‘makkelijk’, maar de cursisten waren het er unaniem over eens dat dit komt doordat de stof al eerder in hun opleiding aan bod is geweest. Tot slot viel het design van de leeromgeving in de smaak bij de toekomstige VTS-operators.
Verbeterpunten
Verbeterpunten waren er ook. Zo klopten niet alle audiofragmenten, ontbraken bepaalde buttons om terug te kunnen gaan in het menu en moet op sommige plekken de viewpoint worden aangepast zodat cursisten minder hoeven te scrollen. Ook zouden de cursisten graag zien dat er per opdracht wordt verwezen naar de informatie in de syllabus, zodat je de lesstof er nog eens bij kunt pakken. Dat je niet verder kunt naar het volgende onderdeel als iets niet is afgerond, vonden de deelnemers onprettig. Zij willen zich vrij door de opdrachten kunnen bewegen.
Waardevolle feedback
Samengevat leverde de pilot veel waardevolle feedback op, waarvoor de cursisten hartelijk werden bedankt. “Onze uitdaging is hoe we zo goed mogelijk de verbinding tussen de sim en de e-learning kunnen maken. Daar kunnen we nu verder aan gaan werken,” aldus Andreas Keller. NNVO verwacht de e-learning in januari 2021 operationeel te hebben.
