Basisopleiding: eenvoudige bediening

 

In deze opleiding ga je leren hoe nautisch Nederland eruitziet en welke belangen er op en rond de vaarwegen zijn. Natuurlijk leer je ook hoe je objecten moet bedienen en welke wet- en regelgeving daarmee samenhangt.

Na het volgen van de basisopleiding mag je eenvoudige objecten bedienen op vaarwegen met middelmatig veel recreatieverkeer. Meestal werk je alleen. In de opleiding wordt ook kort ingegaan op het op afstand bedienen van een enkel object. Deze lesstof is bedoeld voor cursisten die kleine, recreatieve bruggen op afstand bedienen. In het examen worden hier geen vragen over gesteld.

Instroom

Je hebt de vooropleiding afgerond. 

Doorstroom

Na het afronden van de basisopleiding kun je doorstromen naar opleiding 1. Wanneer de basisopleiding de laatste opleiding is die je volgt, kun je een aantal gebiedsafhankelijke modules volgen.

Modules

Een aantal modules is gebiedsafhankelijk en volg je na afronding van de basisopleiding.

Onderwijsvorm

Je volgt klassikale lessen, studeert tijdens de studiedagen en oefent op jouw werkplek tijdens de praktijkdag.

Opleidingsduur

Voor de basisopleiding geldt een opleidingsduur van anderhalve week: 2 lesdagen, 3 studiedagen en 1 praktijkdag. 

Examen

Je rondt de basisopleiding af met een theorie-examen en levert daarnaast een werkboek in.


Vragen? Ga naar de pagina met
veelgestelde vragen over de opleiding brug- en sluisoperator, kijk in de studiegids of mail ons voor meer informatie: .

 

Inschrijven

Om je in te schrijven voor deze opleiding, verwijzen wij je door naar ons speciale inschrijfportaal. Via onderstaande button kom je in onze nieuwe opleidingskalender, waar je de opleiding kunt opzoeken. Vervolgens kun je met de button ‘selecteer’ je inschrijven.

Inschrijven

Opleidingen brug- en sluisoperator

 

Specialisaties

Aanvullend aan de basisopleiding en opleiding 1, 2 en 3 is het mogelijk extra modules als specialisatie te volgen wanneer de vaarwegbeheerder dit vereist. De volgende losse modules bieden een uitbreiding van het opleidingstraject:


Als de vaarwegbeheerder een basiscertificaat marifonie vereist, volgt de cursist de e-learning marifonie om het basiscertificaat te behalen. De theorie hiervan volgt de cursist parallel aan de opleidingen. Het examen van het basiscertificaat marifonie vindt niet plaats bij NNVO, maar bij een externe instantie (het CBR).

Laatste nieuws

Aangepast examenreglement per 1 juli 2025

Vanaf 1 juli 2025 geldt een nieuwe versie van het examenreglement. De doorgevoerde wijzigingen hebben onder meer betrekking op examenkandidaten die een examen niet op de reguliere manier kunnen afleggen, zoals bij dyslexie. Daarnaast zijn er aanpassingen ten aanzien van de werkboeken voor de opleidingen brug- en sluisoperator.

Lees meer
Cursisten Initial Training 26

VTSO-diploma uitgereikt aan geslaagde cursisten

NNVO feliciteert de vijftien cursisten die met succes Initial Training 26 hebben afgerond. Zij behaalden hiermee hun diploma van de basisopleiding tot Vessel Traffic Service Operator (VTSO). De feestelijke uitreiking vond plaats op donderdag 19 juni in hotel Van der Valk in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Lees meer

Marifoonkaart: handig hulpmiddel voor recreatievaart

Veel recreatieschippers ervaren een drempel om de marifoon te gebruiken. Op initiatief van Varen doe je samen! en met medewerking van NNVO is daarom een marifoonkaart ontwikkeld. Deze gelamineerde vouwkaart biedt een geheugensteuntje voor goed marifoongebruik aan boord. 

Lees meer

Heb je vragen?

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of andere zaken die je aan de orde wilt stellen? Maak dan gebruik van ons contactformulier. Uiteraard wordt alle informatie die NNVO bereikt vertrouwelijk behandeld.

Contact kort

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Contact

Marten Meesweg 115
3068 AV Rotterdam
Tel.  010 - 311 00 95

Algemene vragen

Opleidingsvragen

Contactformulier

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen bij NNVO. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons

Hoofdmenu